nabo

Merinospinneriet er et ikonisk bygg i Bergens bybilde og et arkitektonisk vitne til byens industrielle fortid. I Merinokvartalet kan du skape deg et hjem innenfor veggene som huser mye historie, og legge til ditt eget kapittel i den lange og stolte fortellingen.


“Merino­kvartalet blir et nytt, arkitektonisk landemerke i Breiviken.”

Bygget, som først åpnet sine dører i 1948, var et kraftsentrum i tekstilindustriens gullalder og har lenge vært et fremtredende landemerke i Ytre Sandviken. I tekstilindustriens glansdager, huset Merinospinneriet 250 arbeidere, 50 arbeiderleiligheter og til sammen 32 spinnemaskiner. 

Hvert år ble det produsert 750 000 kilo høykvalitetsgarn av australsk merinoull. Ullballene gikk med heis opp til strikkesettene, og i laboratoriet fulgte de hele produksjonsgangen. Den norske tekstilindustrien møtte dessverre hard konkurranse fra Asia på 1960-tallet og eventyret tok en brå slutt. Igjen sto et vakkert, men forlatt fabrikklokale i nydelige omgivelser, mer eller mindre i sjøkanten. 


«Merinokvartalet kommer til å bli et helt unikt kvartal, med levende fasader, varierte leiligheter og gjennomførte gode kvaliteter. Et drømmeprosjekt for oss arkitekter, og et unikt kvartal å bo i.»


Jesper Jorde

Seniorarkitekt

Sofia Svanland

Landskapsarkitekt

Arkitektenes visjon

Ønsket om mest mulig lys inn og utsikt mot by og sjø var et overordnet mål da vi startet oppgaven med å transformere det ærverdige Merinobygget fra fabrikk til bolig. Bygget er kvadratisk, fem etasjer høyt og har repeterende vinduer som går igjen på alle fasadene.

Tidlig ble det klart at noe måtte gjøres med sydfasaden, siden den hindret lys og utsikt videre inn. Samtidig hadde denne fasaden noe av det som gav mest karakter – en monumental front og markante heistårn. Etter en god dialog med byantikvaren og byarkitekten, fant vi løsningen som ble å lage en stor åpning i sydfasaden, bygge en særegen gangbro på toppen og beholde fasaden i første etasje som en ramme mot gårdsrommet. 

Den flotte åpningen vil oppleves spektakulær både fra utsiden av kvartalet, fra selve gårdsrommet og ikke minst fra leilighetene. Vi valgte å holde fasaden i hvit, pusset mur med innslag av tre, og kle toppetasjene i terrakottafargede metallplater. Paletten står i stil med ferdigstilte bygg nord for kvartalet og harmonerer godt med industrihistorien på stedet. 

I de to øverste etasjene tegnet vi inn eksklusive toppleiligheter, de største med inntrukne balkonger som får ettermiddagssol fra sydvest og spektakulær utsikt mot byen. Store vinduer og private uteplasser som ligger skjermet fra naboer er andre pluss. For at vestfløyen skulle få fjordgløtt valgte vi å vinkle fasadene mot stuen. Leilighetene i Merinobygget får ekstra takhøyde og tilsvarende høye vinduer. Høyest industrikarakter får de som ligger i den gamle fabrikkfasaden, hvor de storslåtte rutete vinduene spiller hovedrollen. Den eksepsjonelle storheten i bygget blir godt bevart, og så å si alle leilighetene kan nyte den nydelige sjøutsikten. 

Uteområdet på Merinokvartalet er oppdelt i flere soner og har forskjellige funksjoner som muliggjør aktivitet for alle. Det finnes flere spise- og sitteplasser, samt en god miks av ulike lekeutstyr i miljøvennlige materialer. Det overordnete konseptet har vært å skape et grønt og frodig uteområde som vil harmonisere med omkringliggende naturområder i vest og i øst. Vegetasjon er derfor brukt som et grunnleggende verktøy for å skape romslighet. 

Fra gangadkomst fra sør møtes du av et grønt og frodig torg som vil fungere som en større møteplass for både beboerne og naboer i området. Med plassbygde benker i tre og med god utsikt mot sjøen, vil det grønne torget fungere som et naturlig knutepunkt. Her kan du ta en kaffe med en venn i nabolaget og samtidig nyte den flotte sjøutsikten.

Kontakt megler

Kim Rene Henne

Eiendomsmegler
krh@eie.no
+47 924 35 746

Susanne Hulsman

Eiendomsmegler
shh@eie.no
+47 915 58 863